Permohonan UPU Online UA/Politeknik/Metro/Kolej Komuniti/ILKA 2018/2019

permohonan upu online

Kementerian Pendidikan Malaysia. Sukacita dimaklumkan bahawa Permohonan UPU Online telah dibuka secara rasmi. Pelajar yang ingin membuat permohonan adalah dipelawa untuk mengisi borang online UPU. Semua pelajar yang berminat untuk menyambung pengajian ke Universiti Awam, Politeknik, Metro, Kolej Komuniti dan ILKA adalah dipelawa untuk mengisi borang permohonan secara atas talian online.

Pelajar yang berminat boleh mengisi borang online UPU atau terus ke laman rasmi intitusi pengajian yang hendak dimasuki. Butiran permohonan atas talian online UPU adalah seperti di bawah:

Butiran Permohonan UPU Online 2018

Tarikh Permohonan Dibuka Tarikh Permohonan Ditutup
05 Febuari 2018 10 April 2018
Pautan: Borang Online UPU 2018

Siapa Yang Dipelawa Untuk Memohon?

  • Semua pelajar lepasan SPM, Matrikulasi, STPM, STAM, Sijil, dan setaraf dari mana-mana sekolah dan institusi pengajian yang diiktiraf oleh kerajaan.
  • Semua pelajar yang memiliki keputusan yang menepati syarat permohonan ke institusi yang dimasuki.
  • Semua pelajar yang tidak memiliki rekod jenayah berat.

Cara Membuat Permohonan UPU Online

  1. Pelajar diwajibkan membeli nombor unik ID dari Bank Simpanan Nasional sama ada melalui mesin ATM, Kaunter Bank, atau melalui guru yang ditugaskan di sekolah masing-masing.

Langkah pertama yang pemohon harus lakukan adalah membeli No Unik ID dari Bank Simpanan Nasional yang terdekat. Pembelian boleh dilakukan sama ada melalui kaunter, ATM atau Perbankan Internet. Setelah pemohon mempunyai No Unik ID, bolehlah memulakan proses permohonan secara atas talian online.

Bagi pemohon yang ingin mendaftar ke institusi seperti Universiti Awam atau Politeknik Premier atau Politeknik Konvensional atau METrO atau Kolej Komuniti dan Institut Latihan Kemahiran Awam perlu log in ke portal rasmi kemudian membuat pendaftaran. Namun, pemohon diwajibkan untuk mendaftarkan akaun terlebih dahulu sebelum membuat pendaftaran. Anda akan melihat portal rasmi ke halaman pendaftaran seperti berikut: