Permohonan Matrikulasi KPM Sesi 2017/2018 Secara Online

permohonan matrikulasi kpm

Matrikulasi merupakan program yang diwujudkan di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia sejak 1 September 1998. Ia bertujuan untuk seragamkan semua program asasi yang dikendalikan oleh Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA). Permohonan Matrikulasi KPM boleh dibuat oleh pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang layak melepasi syarat ditetapkan.

Program matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia menyediakan tiga (3) jurusan pengajian iaitu Sains, Perakaunan, dan Teknikal. Setakat ini terdapat 11 senarai kolej matrikulasi seluruh negara, ditambah 2 kolej matrikulasi MARA, dan 3 kolej matrikulasi teknikal. Jangka masa program yang ditawarkan ialah setahun (2 semester) dan dua tahun (4 semester) mengikut jurusan yang dipilih. Pelajar yang mendapat tawaran matrikulasi akan dibiayai oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Syarat Dan Kelayakan Minimum

Syarat dan kelayakan minimum yang telah ditetapkan merupakan standard yang digariskan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Pelajar bumiputera adalah menjadi keutamaan untuk diberikan tawaran kemasukan manakalah 10% untuk bukan bumiputera akan ditawarkan untuk mengikuti program matrikulasi.

Cara Membuat Permohonan Matrikulasi KPM Melalui Online

  1. Beli nombor PIN di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berdekatan sama ada melalui kaunter bank atau mesin ATM bank BSN. Pembelian PIN melalui mesin ATM adalah bagi pemegang kad GIRO atau WADIAH BSN sahaja. Ikuti arahan yang disedian dalam mesin ATM bagi mendapatkan nombor PIN. PIN akan dicetak di slip yang akan  dikeluarkan oleh mesin tersebut. Pembelian PIN hanya boleh dilakukan sekali sahaja untuk pendaftaran matrikulasi KPM. Harga bagi setiap PIN ialah RM6.00.
  2. Pelajar yang memohon juga boleh membayar RM6.00 kepada guru yang diberi tanggung jawab menguruskan Permohonan Melalui Online (PMI). Pemohon boleh klik ke pautan di bawah untuk memulakan proses permohonan.

https://matrikulasi.moe.gov.my/system/permohonan/

i.  Permohonan ke matrikulasi KPM telah dibuka mulai 1 Jualai 2016. Sebelum mengisi borang permohonan dalam talian online, pemohon dinasihatkan untuk membaca secara teliti arahan atau manual yang telah disediakan dalam PMI. Setelah memahami semua proses yang dijelaskan, pemohon boleh klik Borang Permohonan Melalui Internet (PMI)

ii.  Setelah selesai membuat permohonan dengan lengkap, pemohon juga boleh membuat Kemaskini Permohonan sebelum tarikh tutup dibuat. Tarikh tutup permohonan adalah pada 30 November 2016.

iii. Pemohon yang telah mendaftar boleh membuat semakan permohonan matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pada tarikh yang akan diumumkan nanti.