Permohonan Dan Kemaskini BKM (BR1M) Secara Online 2022

Permohonan dan Kemaskini Bantuan Keluarga Malaysia
Bantuan Keluarga Malaysia sehingga RM2000

Kerajaan telah umumkan Bantuan Prihatin Nasional menerusi Pakej Ransangan Ekonomi menghadapi Covid-19 yang melanda negara. Melalui pakej tersebut, banyak inisiatif kerajaan untuk meringankan beban rakyat yang terkesan dengan PKP menyebabkan pendapatan harian terjejas. Perdana Menteri, YAB Ismail Sabri juga mengumumkan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) yangdulu dikenali sebagai Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2022 diteruskan. Berikut adalah permohonan dan kemaskini BKM kepada pemohon yang layak.

Semakan BKM Online Bantaun Covid-19

Semakan BKM Bujang RM350 Online 2022

Permohonan BKM 3.0

Jumlah Bantuan Mengikut Setiap Kategori 2022

Permohonan boleh dibuat melalui pautan rasmi yang disediakan.

Tarikh Kemaskini Dibuka Pautan
1 – 31 Januari 2022 https://bkm.hasil.gov.my/Account/Login

Kategori Pemohon BKM (BR1M) Tahun 2022

 

Kategori Isi Rumah
  • Isi rumah (mempunyai anak atau tiada anak)
  • Berkahwin atau ibu bapa tunggal (mempunyai anak)
  • Pendapatan RM5000 ke bawah
Kategori Warga Emas atau Tiada Pasangan
  • Bujang atau
  • Ibu bapa tunggal/Balu/Janda/Duda yang tiada anak
  • Berumur 60 tahun dan ke atas
  • Mempunyai pendapatan kurang RM5000 ke bawah
Kategori Bujang
  • Bujang atau
  • Ibu bapa tunggal/Balu/Janda/Duda yang tiada anak
  • Berumur dari 21 tahun sehingga 59 tahun
  • ATAU berumur 19 tahun dan ke atas (bagi OKU)
  • Mempunyai pendapatan RM2500 ke bawah

Syarat Umum Permohonan BSHR 2021

  1. Warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia sahaja
  2. Individu bujang atau bujang yang ada tanggungan tinggal serumah.
  3. Lelaki atau Wanita yang menjadi ketua keluarga dengan isi pendapatan tidak melebihi RM4000 sebulan.
  4. Warga emas yang berumur 60 tahun ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM4000 sebulan.

Cara Membuat Permohonan Baru

Pemohon baru ialah mereka yang tidak lulus BKM 2021. Kategori ini mestilah membuat permohonan baru melalui pautan yang disediakan di bawah.

Tarikh Permohonan Dibuka Tarikh Permohonan Ditutup
Pautan: https://bkm.hasil.gov.my/Default.aspx

Pautan khusus permohonan baru akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Buat masa ini pemohon boleh mengakses laman yang diberikan di atas untuk tujuan mendapatkan info yang lebih lanjut. Ikuti pautan di bawah dalam perkongsian cara mendaftar BPR secara online.

Cara Mendaftar BKM Secara Online 2022

Pautan: Tarikh Pembayaran BKM Mengikut Fasa 2022


Pemohon dinasihatkan agar mengemaskini butiran peribadi terlebih dahulu sebelum membuat kemaskini BKM 2022. Ia bagi tujuan mengelak sekatan yang mengakibatkan kegagalan pemohon mendapat bantuan.

Beberapa perkara penting harus diambil perhatian sebelum membuat permohonan atau kemaskini BKM 2022. Pemohon harus mengambil tindakan sewajarnya sebelum tarikh permohonan ditutup. Antara perkara penting yang perlu diambil perhatian ialah:

  1. Pemohon yang memiliki pendaftaran perniagaan SSM harus mengemukakan penyata pendapatan dan penyata akaun bank perniagaan tiga (3) bulan terkini kepada LHDN.
  2. Pemilik perniagaan yang baru sahaja menghentikan operasi perniagaan haruslah membuat pengesahan penamatan/pembubaran perniagaan yang dikeluarkan oleh SSM mulai 1 Oktober 2017.
  3. Pemilik MyPR, MyKAS, atau Sijil Lahir yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara atau dokumen perjalanan seperti pasport dan visa bagi pasangan atau tanggungan haruslah dikemukakan untuk tujuan dokumen sokongan.
  4. Pemohon yang berstatus Ibu Bapa Tunggal/Balu/Janda/Duda haruslah mengemukakan dokumen kematian atau perceraian pasangan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri atau Jabatan Pendaftaran Negara.

Pemohon diingatkan agar tidak membuat permohonan berganda dengan mengisi borang online di masa yang sama membuat permohonan borang manual di pejabat LHDN. Pemohon hanya boleh memilih salah satu kaedah permohonan sama ada online atau ke pejabat LHDN.

Kaunter Permohonan dan Kemaskini BSHR 2022 akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Bagi yang memilih secara manual, pemohon boleh hadir ke Pejabat LHDN terdekat atau terus ke Urban Transformation Centre (UTC).

76 Comments

  1. Kenapa susah utk buat kemaskini online ni.. Selepas semakan Dan seterusnya tiada paparan utk kemaskini..

  2. mcmana nk contact lhdn ye..dafter bantuan prihatin negara, tp keluar notis : ic pasangan dah didaftarkan untuk permohonan yg lain.. tak pernah daftar pun.. lhdn negeri semua tutup..mcm mana ni?

  3. dah ada acc suami nak kena ada acc isteri… betol2 menyusahkan rakyat. kalau kesulitan ini tujuan nak bagi orang tak mohon dan tak dapat BSH, terima kasih banyaklah…

  4. masih tidak dapat nak daftar untuk kategori bujang. Tiada pilihan bujang diberi dalam link permohonan baru. Tarikh tutup dah nak dekat. Langsung tidak dapat la jawabnya. Tolong saya…

  5. individu bujang tak layak ke nAK dapat BSH 2019? dan saya cuna kemaskini tidak dapat pon sy cuba banyak kali

  6. Individu bujang atau bujang yang ada tanggungan tinggal serumah. ni tak faham…boleh sape2 terangkan

  7. SANGAT2 MENYUSAHKAN RAKYAT!!!! ORANG SUSAH DAN ORANG TUA MANA NAK DAPAT ISI SEMUA PERKARA INI. BERTIMBANG RASA LAH SIKIT KEPADA RAKYAT YANG TELAH MENGUNDI ANDA. SIJIL KAWEN KALAU DAH KAWEN LBH 30/40 TAHUN MANA NAK ADA??? fIKIR DULU SBLM BUAT SISTEM MENGARUT NI. JGN NAK FIKIR MASYUK PROJEK JE

  8. Di-fahamkan setakat ini di pertengahan bulan Januari 2019, butir yang dileluarkan adalah yang berikut…….(1)tempo untuk permohonam baru BSHR (nama lama BR1M) bermula pada bulan Februari akan datang (2) tempo untuk KEMASKINI (update) kemungkinan besar adalah ikut tempo untuk permohonan baru iaitu Februari depan (3) untuk bayaran RM300 melalui bank pada 28 Januari akan datang, database LAMA BR1M 2018 (sebelum pertukaran nama kepada BSHR) akan digunakan.

  9. pada tahun 2016 saya tak menerima brim sebab saya bercerai dan x kemas kini brim so saya buat rayuan balik dengan melampirkan surat penceraian saya hasilnya alhamdulillah saya layak menerima semula .2017 saya terima brim.tapi 2018 saya tak layak atas sebab saya tak kemas kini status penceraian.padahal sebelum ni sy dah sertakan surat tersebut. system sudah bagus tapi tak taulah apa masalahnya .takkan lah setiap tahun saya nak sertakan surat cerai. so penjelasan mcm mana….

    • Belum lagi, Cik. Permohonan baru dan kemaskini (update) hanya bermula pada 1 Februari hingga 15 Mac 2019.

  10. siapa makan cili dia terasa pedas..kutuk2 kerajaan tapi bagi brim..ambik pulak..hahahahahaha

  11. saya tidak dapat kemaskini melalui link yg di sediakan sepertinya link itu tidak dapat dibuka

  12. Ini x adil bagi warga negara tetapi x layak
    Sebab di jodoh kan dgn warga asing
    X leh nk kata apa2

  13. Assalamualaikum, Sy ibrahim. Sblm ini dari pihak Kerajaan lama ada yg tolong updatekan brim utk Org2 yg buta IT n warga emas. Tetapi skrg semua buat bodoh. Yg tak update semua mcm terpinga2 n tak tahu nak buat mcm mana. Apa tidakan kerajaan utk tangani masalah ini? Utk update batuan sara hidup juga perlu di lanjutkan.

  14. tak boleh pun nak kemaskini.. hari2 sy bukak x ada pun.. macam tak nak bagi brim ja.. jgn bg alasan negara perlu baya hutang dulu ya..

  15. Like the applicants, I am unable to find the link to update. I have received A WHATSAPP STATING we must submit by 31 january 2019. looking forward to your reply. Thank you.

  16. hye. can i know why i cant click the icons stated there ? i mean, those links do not bring us to the site we want. Then, how to apply or update our data in BSHR ?

  17. BSH akan dimasukkan ke acc pemohon yg layak pada 28 januari 2019. pada bulan 2 baru boleh kemaskini… baru dapat info ni dari LHDN. 4Jan19

  18. saya dah 3 hari cuba kemaskini secara online, x boleh buka pun pautan yang diberi. Mohon Pencerahan

  19. saya tak dapat semak online alasannya jawapan yg saya jawap salah???so macam mane???

    • pautan kemaskini akan diumum awal 2019. Pemberian fasa pertama menggunakan data lama. Namun hanya kategori terkini sahaja yang akan menerima BSH.

  20. Kindly we need help how to update brim for 2019…your icons all does not work…. We try so many times it’s still same…. Please do advice….. Thank you

    • not yet bro…yang lama saja boleh update untuk waris saja……sistem masih mengikut yg lama….so kalau dah ada yg lama tak perlulah update….itupun 3 tahun kalau dah lebih tahu tak update…bro wajib update..k.

  21. Hai, bolehkah saya masih menggunakan akaun BR1M terdahulu terdahulu? atau saya perlu mendaftar semula dengan BSHR untuk tahun 2019? sila nasihat, terima kasih.

  22. Saya tidak dapat kemaskini melalui pautan link yang diberi. Adakah saya perlu mendaftar akaun baru dan adakah individu bujang layak mendapat BSHR ini?

  23. Hi there,can i still using my previous BR1M account registered earlier? or i have to re-register again with BSHR for 2019? please advise,thank you.

  24. mcm mana nak buat online. semua nya tak bolih. please do something will you.

  25. How to check status for update the BSHR using online and how to update new Mobile number in online? TQ for your kindly.

    • bantuan sara hidup rakyat sangat baik untuk tujuan membantu rakyat yang memerlukan

    • Hai, bolehkah saya masih menggunakan akaun BR1M terdahulu? atau saya perlu mendaftar semula dengan BSHR untuk tahun 2019? sila nasihat, terima kasih.

      • Ada maklumat lama yg tk perlu kemaskini dan ada maklumat yg perlu kemaskini.
        buka jer laman https://bsh.hasil.gov.my
        type no kp, nanti LHDN akan hantar no TAC ke no telefon yg kita daftar dulu (BRIM)

  26. Hi Mr Lim Guan Eng Can you tell me how much will the “Individu bujang” be paid? Because you didnt mention it in your declaration for the BSHR.
    PLEASE INCLUDE THIS CATEGORY.
    There are many individu bujangs sleeping on the streets in downtown KL Take a drive downtown KL at night and see for yourself, thanks.

    • As for JKM, they forgot to provide room rentals for “individu bujangs” The last govt. civil servants when reminded didnt do a thing.
      As a result, Im sleeping in my old Proton car for a home!!! For ove a year now!!! Please help.

  27. Kepada Tun/Pun,

    Kindly please email the link from on how to apply the Brim2019. Appreciate your kind help. thank you

  28. saya tidak dapat kemaskini melalui link yg di sediakan sepertinya link itu tidak dapat dibuka

  29. saya cuba kemaskini melalui online tetapi saya tidak dapat masuk link pautan

Comments are closed.