Permohonan Dan Kemaskini BSHR (BR1M) Secara Online 2020

permohonan dan kemaskini bshr

Kerajaan terus komited dan prihatin dalam menyelami masalah dan keperluan rakyat apabila Tun Dr Mahathir, Perdana Menteri Malaysia mengumumkan akan terus memberikan Bantuan Sara Hidup Rakyat (BSHR) atau dulu dikenali sebagai BR1M dalam pembentangan Bajet 2020 baru-baru ini. Permohonan dan kemaskini BSHR boleh dibuat mulai November ini dengan kategori kelayakan masing-masing.

Berikut bantuan BSHR yang diberikan untuk tahun 2019 ini membuktikan kerajaan faham akan keperluan rakyat di samping dapat mengurangkan bebanan kos sara hidup yang semakin meningkat.

Kerajaan masih mengekalkan jumlah bantuan yang sama kepada semua kategori untuk tahun 2019. Walau bagaimanapun, pemohon hendaklah mengemaskini maklumat terkini agar tidak berlaku sebarang sekatan semasa tarikh duit BSHR dimasukkan.

Semakan BSH Bujang RM300 Online 2020

Jumlah Bantuan Mengikut Setiap Kategori 2020

Pautan Permohonan dan Kemaskini: https://bsh.hasil.gov.my/

Tarikh Permohonan Dibuka Tarikh Permohonan Ditutup

Tarikh Pembayaran BSH Fasa 1 Tahun 2020

ISI RUMAH RM2000 KE BAWAH
RM1000
-Warganegara dan menetap di Malaysia
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar tidak melebihi RM2000 sebulan

Bayaran Fasa Pertama 2019

ISI RUMAH RM2001 – RM3000
RM750
-Warganegara dan menetap di Malaysia
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar isi rumah RM2001 hingga RM3000

Tarikh Dan Jadual Pembayaran BSH/BR1M 2019

ISI RUMAH RM3001 – RM4000
RM500
-Warganegara Malaysia dan menetap dalam negara
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar RM3001 hingga RM4000

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengumumkan satu kategori baharu diperkenalkan bagi BSH bermula 2019 iaitu bantuan RM120 seorang kepada anak B40. Bantuan ini terhad kepada 4 orang anak sahaja dalam isi rumah.

KATEGORI ANAK B40
RM120
-Umur 18 tahun ke bawah
-Bukan OKU
-Isi rumah B40 terhad kepada 4 orang anak sahaja yang diberikan bantuan

Syarat Umum Permohonan BSHR 2020

  1. Warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia sahaja
  2. Individu bujang atau bujang yang ada tanggungan tinggal serumah.
  3. Lelaki atau Wanita yang menjadi ketua keluarga dengan isi pendapatan tidak melebihi RM4000 sebulan.
  4. Warga emas yang berumur 60 tahun ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM4000 sebulan.

Cara Membuat Permohonan Baru

Pemohon baru ialah mereka yang pertama kali mengisi borang di LHDN atau borang online e-BR1M. Pemohon baru juga adalah mereka yang gagal mendapat bantuan BR1M sebelum ini dan pasangan yang telah menerima BSHR 2019 tetapi bercerai atau kematian suami/isteri.

Tarikh Permohonan Dibuka Tarikh Permohonan Ditutup
Pautan: https://bsh.hasil.gov.my/

Pautan khusus permohonan baru akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Buat masa ini pemohon boleh mengakses laman e-br1m untuk tujuan mendapatkan info yang lebih lanjut.

Cara Membuat Kemaskini Permohonan 2019

Tarikh Kemaskini Dibuka Tarikh Kemaskini Ditutup
1 Feb 2019 15 Mac 2019
Pautan: https://bsh.hasil.gov.my/

Borang permohonan dan kemaskini BSHR 2019 akan mula dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Segala maklumat akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Jadual Duit BSHR Tahun 2019 Dimasukkan Ke Akaun

Pautan: Tarikh Pembayaran BSHR Mengikut Fasa 2020


Pemohon dinasihatkan agar mengemaskini butiran peribadi terlebih dahulu sebelum membuat kemaskini BSHR 2019. Ia bagi tujuan mengelak sekatan yang mengakibatkan kegagalan pemohon mendapat bantuan.

Beberapa perkara penting harus diambil perhatian sebelum membuat permohonan atau kemaskini BSHR 2020. Pemohon harus mengambil tindakan sewajarnya sebelum tarikh permohonan ditutup. Antara perkara penting yang perlu diambil perhatian ialah:

  1. Pemohon yang memiliki pendaftaran perniagaan SSM harus mengemukakan penyata pendapatan dan penyata akaun bank perniagaan tiga (3) bulan terkini kepada LHDN.
  2. Pemilik perniagaan yang baru sahaja menghentikan operasi perniagaan haruslah membuat pengesahan penamatan/pembubaran perniagaan yang dikeluarkan oleh SSM mulai 1 Oktober 2017.
  3. Pemilik MyPR, MyKAS, atau Sijil Lahir yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara atau dokumen perjalanan seperti pasport dan visa bagi pasangan atau tanggungan haruslah dikemukakan untuk tujuan dokumen sokongan.
  4. Pemohon yang berstatus Ibu Bapa Tunggal/Balu/Janda/Duda haruslah mengemukakan dokumen kematian atau perceraian pasangan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri atau Jabatan Pendaftaran Negara.

Pemohon diingatkan agar tidak membuat permohonan berganda dengan mengisi borang online di masa yang sama membuat permohonan borang manual di pejabat LHDN. Pemohon hanya boleh memilih salah satu kaedah permohonan sama ada online atau ke pejabat LHDN.

Kaunter Permohonan dan Kemaskini BSHR 2019 akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Bagi yang memilih secara manual, pemohon boleh hadir ke Pejabat LHDN terdekat atau terus ke Urban Transformation Centre (UTC).

70 Comments

  1. kenapa pilihan untuk orang bujang ni takde….

  2. dah ada acc suami nak kena ada acc isteri… betol2 menyusahkan rakyat. kalau kesulitan ini tujuan nak bagi orang tak mohon dan tak dapat BSH, terima kasih banyaklah…

  3. masih tidak dapat nak daftar untuk kategori bujang. Tiada pilihan bujang diberi dalam link permohonan baru. Tarikh tutup dah nak dekat. Langsung tidak dapat la jawabnya. Tolong saya…

  4. isteri bukan warga negara pun kena buat permohonan baru? ish… apa ni?

  5. individu bujang tak layak ke nAK dapat BSH 2019? dan saya cuna kemaskini tidak dapat pon sy cuba banyak kali

  6. mohd zamri deraman
    at

    macammana nk delete dokumen aokongan yg yg tersalah upload…hrp respon

  7. Macam Mana nk tukar no akaun baru

  8. Individu bujang atau bujang yang ada tanggungan tinggal serumah. ni tak faham…boleh sape2 terangkan

  9. SANGAT2 MENYUSAHKAN RAKYAT!!!! ORANG SUSAH DAN ORANG TUA MANA NAK DAPAT ISI SEMUA PERKARA INI. BERTIMBANG RASA LAH SIKIT KEPADA RAKYAT YANG TELAH MENGUNDI ANDA. SIJIL KAWEN KALAU DAH KAWEN LBH 30/40 TAHUN MANA NAK ADA??? fIKIR DULU SBLM BUAT SISTEM MENGARUT NI. JGN NAK FIKIR MASYUK PROJEK JE

  10. Seorang Ra'ayat biasa.
    at

    Di-fahamkan setakat ini di pertengahan bulan Januari 2019, butir yang dileluarkan adalah yang berikut…….(1)tempo untuk permohonam baru BSHR (nama lama BR1M) bermula pada bulan Februari akan datang (2) tempo untuk KEMASKINI (update) kemungkinan besar adalah ikut tempo untuk permohonan baru iaitu Februari depan (3) untuk bayaran RM300 melalui bank pada 28 Januari akan datang, database LAMA BR1M 2018 (sebelum pertukaran nama kepada BSHR) akan digunakan.

  11. Ketogari bujang masi dapat tak?? Comments xbalas

  12. mazely bin omar
    at

    pada tahun 2016 saya tak menerima brim sebab saya bercerai dan x kemas kini brim so saya buat rayuan balik dengan melampirkan surat penceraian saya hasilnya alhamdulillah saya layak menerima semula .2017 saya terima brim.tapi 2018 saya tak layak atas sebab saya tak kemas kini status penceraian.padahal sebelum ni sy dah sertakan surat tersebut. system sudah bagus tapi tak taulah apa masalahnya .takkan lah setiap tahun saya nak sertakan surat cerai. so penjelasan mcm mana….

  13. Stanley Anson Felix pereira
    at

    Bujang masih dpt tak ye maaf

  14. Maaf ya….? macam mana nak kemaskini BRIM niii. boleh tunjuk cara2nya

  15. mohamad idris ibrahim
    at

    your link is empty.theres no way to update.so please informed

  16. Cindy olean ak sepek
    at

    Kata boleh kemaskini online …tapi tak boleh pula

    • Belum lagi, Cik. Permohonan baru dan kemaskini (update) hanya bermula pada 1 Februari hingga 15 Mac 2019.

      • Sekarang sudah khamis, 14 Feb. Masih juga tak dapat buka link..Alahai, hahaha

  17. siapa makan cili dia terasa pedas..kutuk2 kerajaan tapi bagi brim..ambik pulak..hahahahahaha

  18. saya tidak dapat kemaskini melalui link yg di sediakan sepertinya link itu tidak dapat dibuka

  19. Benarkah semua menggunakan data BR1M yang telah di isi dahulu?

  20. Ini x adil bagi warga negara tetapi x layak
    Sebab di jodoh kan dgn warga asing
    X leh nk kata apa2

  21. Warganegara tak layak sebab jodoh dengan warga asing
    Munkin x ada tanggun jawab

  22. Mohamad Ibrahim Bin Sultan
    at

    Assalamualaikum, Sy ibrahim. Sblm ini dari pihak Kerajaan lama ada yg tolong updatekan brim utk Org2 yg buta IT n warga emas. Tetapi skrg semua buat bodoh. Yg tak update semua mcm terpinga2 n tak tahu nak buat mcm mana. Apa tidakan kerajaan utk tangani masalah ini? Utk update batuan sara hidup juga perlu di lanjutkan.

  23. Naisamalar a/p Sundaram Pillay
    at

    Saua telah cuba kemaskini brim saya masih tidak boleh.

  24. ikhlas ke boss nak bagi biar ikhlas lol

  25. tak boleh pun nak kemaskini.. hari2 sy bukak x ada pun.. macam tak nak bagi brim ja.. jgn bg alasan negara perlu baya hutang dulu ya..

  26. Susah nak update berbanding BRIM ..memang sengaja ke macamana..

  27. Like the applicants, I am unable to find the link to update. I have received A WHATSAPP STATING we must submit by 31 january 2019. looking forward to your reply. Thank you.

  28. hye. can i know why i cant click the icons stated there ? i mean, those links do not bring us to the site we want. Then, how to apply or update our data in BSHR ?

  29. BSH akan dimasukkan ke acc pemohon yg layak pada 28 januari 2019. pada bulan 2 baru boleh kemaskini… baru dapat info ni dari LHDN. 4Jan19

  30. NORAZIZI BIN ABIDIN
    at

    saya dah 3 hari cuba kemaskini secara online, x boleh buka pun pautan yang diberi. Mohon Pencerahan

  31. saya tak dapat semak online alasannya jawapan yg saya jawap salah???so macam mane???

  32. Alice Dayuarkani a/p Barnabas
    at

    Icons for kemaskini 2019 BSH cant be used. Please help.

  33. Perlu up date BSHR 2019 ke tidak?

  34. Tarikh kemaskini bila??akhir?

    • pautan kemaskini akan diumum awal 2019. Pemberian fasa pertama menggunakan data lama. Namun hanya kategori terkini sahaja yang akan menerima BSH.

  35. Kindly we need help how to update brim for 2019…your icons all does not work…. We try so many times it’s still same…. Please do advice….. Thank you

  36. Mcm mana nak daftar bantuan sara hidup rakyat (2019) melalui online.xboleh. pun.

  37. SAYA SUDAH DAPAT FORM AFTER I FILL UP KASIH SIAPA

  38. Your icons all doesn’t work! Click and click, still gets the same thing! Apa ini?

    • not yet bro…yang lama saja boleh update untuk waris saja……sistem masih mengikut yg lama….so kalau dah ada yg lama tak perlulah update….itupun 3 tahun kalau dah lebih tahu tak update…bro wajib update..k.

  39. Hai, bolehkah saya masih menggunakan akaun BR1M terdahulu terdahulu? atau saya perlu mendaftar semula dengan BSHR untuk tahun 2019? sila nasihat, terima kasih.

  40. Saya tidak dapat kemaskini melalui pautan link yang diberi. Adakah saya perlu mendaftar akaun baru dan adakah individu bujang layak mendapat BSHR ini?

  41. Hi there,can i still using my previous BR1M account registered earlier? or i have to re-register again with BSHR for 2019? please advise,thank you.

  42. yazit b md wahi
    at

    mcm mana nak buat online. semua nya tak bolih. please do something will you.

  43. JUNITA JOSEPH LAIMON junita5587
    at

    How to check status for update the BSHR using online and how to update new Mobile number in online? TQ for your kindly.

  44. link yang mana boleh kemaskini brim2019

    • amnor hassan sapar
      at

      bantuan sara hidup rakyat sangat baik untuk tujuan membantu rakyat yang memerlukan

  45. macam mana nak kemaskini maklumat 2019?

  46. saya cuba untuk kemaskini tetapi tak ada butang kemaskini

    • Hai, bolehkah saya masih menggunakan akaun BR1M terdahulu? atau saya perlu mendaftar semula dengan BSHR untuk tahun 2019? sila nasihat, terima kasih.

      • zulkifli bin salleh
        at

        Ada maklumat lama yg tk perlu kemaskini dan ada maklumat yg perlu kemaskini.
        buka jer laman https://bsh.hasil.gov.my
        type no kp, nanti LHDN akan hantar no TAC ke no telefon yg kita daftar dulu (BRIM)

  47. Hi Mr Lim Guan Eng Can you tell me how much will the “Individu bujang” be paid? Because you didnt mention it in your declaration for the BSHR.
    PLEASE INCLUDE THIS CATEGORY.
    There are many individu bujangs sleeping on the streets in downtown KL Take a drive downtown KL at night and see for yourself, thanks.

    • As for JKM, they forgot to provide room rentals for “individu bujangs” The last govt. civil servants when reminded didnt do a thing.
      As a result, Im sleeping in my old Proton car for a home!!! For ove a year now!!! Please help.

  48. nur hanisah bt abd razak
    at

    macam mana nak kemaskini tekan link yang disediakan tak boleh pun

    • Chong siew leong
      at

      macam mana nak buat kemaskini ??? tak dapat masuk pun

  49. Romy bin jalani
    at

    Bagus klu ada brim y tlg rayat y ssh

  50. How to kamaskini bshr 2019

  51. TAMIL ARASI VIJAYAKUMARAN
    at

    How to kemaskini brim 2019

  52. Selina Lee Mei Yin
    at

    Kepada Tun/Pun,

    Kindly please email the link from on how to apply the Brim2019. Appreciate your kind help. thank you

  53. Cheah Chong Lim
    at

    Tahun 2019 bujung ada dapat brim.

  54. Sharon Binti Philip
    at

    saya tidak dapat kemaskini melalui link yg di sediakan sepertinya link itu tidak dapat dibuka

  55. Sharon Binti Philip
    at

    saya cuba kemaskini melalui online tetapi saya tidak dapat masuk link pautan

    • SYED ABDUL RAZAK
      at

      macamana nak kemaskini bantuan sara hidup ini…..
      tiada link dan tempat untuk kemaskini.
      boleh beri bantuan segera.
      terima kasih.

      • zulkifli bin salleh
        at

        boleh pergi ke LHDN utntuk kemaskini. bawa dokumen yg diperlukan ye. trm ksh.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*