Permohonan Dan Kemaskini BSHR (BR1M) Secara Online 2019

permohonan dan kemaskini bshr

Kerajaan terus komited dan prihatin dalam menyelami masalah dan keperluan rakyat apabila Tun Dr Mahathir, Perdana Menteri Malaysia mengumumkan akan terus memberikan Bantuan Sara Hidup Rakyat (BSHR) atau dulu dikenali sebagai BR1M dalam pembentangan Bajet 2018 baru-baru ini. Permohonan dan kemaskini BSHR boleh dibuat mulai November ini dengan kategori kelayakan masing-masing.

Berikut bantuan BSHR yang diberikan untuk tahun 2019 ini membuktikan kerajaan faham akan keperluan rakyat di samping dapat mengurangkan bebanan kos sara hidup yang semakin meningkat.

Kerajaan masih mengekalkan jumlah bantuan yang sama kepada semua kategori untuk tahun 2019. Walau bagaimanapun, pemohon hendaklah mengemaskini maklumat terkini agar tidak berlaku sebarang sekatan semasa tarikh duit BSHR dimasukkan.

Jumlah Bantuan Mengikut Setiap Kategori

INDIVIDU BUJANG
RM450
-Berumur 21 tahun ke atas
-Pendapatan tidak lebih RM2000
-Warganegara & menetap di Malaysia
-Penerima KADS1M tidak layak

Terdapat dua kategori isi rumah iaitu kategori pendapatan kasar tidak melebihi RM3000 dan pendapatan kasar RM3001-RM4000 sebulan.

ISI RUMAH (1)
RM1,200
-Warganegara & menetap di Malaysia
-Berkahwin & ada tanggungan
-Bujang & ada tanggungan (tinggal serumah)
-Pendapatan kasar isi rumah tidak melebihi RM3000 sebulan

 

ISI RUMAH (2)
RM900
-Warganegara & menetap di Malaysia
-Berkahwin & ada tanggungan
-Bujang & ada tanggungan (tinggal serumah)
-Pendapatan kasar isi rumah RM3001 – RM4000 sebulan

Warga emas (sebatang kara) berumur 60 tahun ke atas dengan jumlah bantuan mengikut pendapatan kasar isi rumah bulanan seperti berikut.

Warga EMAS
RM1,200 (jika pendapatan bawah RM3000 sebulan)
RM900 (jika pendapatan RM3001-RM4000 sebulan)
-Warganegara & menatap di Malaysia
-Berumur 60 tahun ke atas

Syarat Umum Permohonan BSHR 2018

  1. Warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia sahaja
  2. Individu bujang atau bujang yang ada tanggungan tinggal serumah.
  3. Lelaki atau Wanita yang menjadi ketua keluarga dengan isi pendapatan tidak melebihi RM4000 sebulan.
  4. Warga emas yang berumur 60 tahun ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM4000 sebulan.

Cara Membuat Permohonan Baru

Pemohon baru ialah mereka yang pertama kali mengisi borang di LHDN atau borang online e-BR1M. Pemohon baru juga adalah mereka yang gagal mendapat bantuan BR1M sebelum ini dan pasangan yang telah menerima BSHR 2018 tetapi bercerai atau kematian suami/isteri.

Tarikh Permohonan Dibuka Tarikh Permohonan Ditutup
November 2018 Disember 2018
Pautan: https://ebr1m.hasil.gov.my/

Pautan khusus permohonan baru akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Buat masa ini pemohon boleh mengakses laman e-br1m untuk tujuan mendapatkan info yang lebih lanjut.

Cara Membuat Kemaskini Permohonan 2018

Tarikh Kemaskini Dibuka Tarikh Kemaskini Ditutup
November 2018 Disember 2018
Pautan: https://ebr1m.hasil.gov.my/

Borang permohonan dan kemaskini BSHR 2019 akan mula dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Segala maklumat akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Jadual Duit BSHR Tahun 2019 Dimasukkan Ke Akaun

Pautan: Tarikh Pembayaran BSHR Mengikut Fasa 2019


Pemohon dinasihatkan agar mengemaskini butiran peribadi terlebih dahulu sebelum membuat kemaskini BSHR 2018. Ia bagi tujuan mengelak sekatan yang mengakibatkan kegagalan pemohon mendapat bantuan.

Beberapa perkara penting harus diambil perhatian sebelum membuat permohonan atau kemaskini BSHR 2018. Pemohon harus mengambil tindakan sewajarnya sebelum tarikh permohonan ditutup. Antara perkara penting yang perlu diambil perhatian ialah:

  1. Pemohon yang memiliki pendaftaran perniagaan SSM harus mengemukakan penyata pendapatan dan penyata akaun bank perniagaan tiga (3) bulan terkini kepada LHDN.
  2. Pemilik perniagaan yang baru sahaja menghentikan operasi perniagaan haruslah membuat pengesahan penamatan/pembubaran perniagaan yang dikeluarkan oleh SSM mulai 1 Oktober 2017.
  3. Pemilik MyPR, MyKAS, atau Sijil Lahir yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara atau dokumen perjalanan seperti pasport dan visa bagi pasangan atau tanggungan haruslah dikemukakan untuk tujuan dokumen sokongan.
  4. Pemohon yang berstatus Ibu Bapa Tunggal/Balu/Janda/Duda haruslah mengemukakan dokumen kematian atau perceraian pasangan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri atau Jabatan Pendaftaran Negara.

Pemohon diingatkan agar tidak membuat permohonan berganda dengan mengisi borang online di masa yang sama membuat permohonan borang manual di pejabat LHDN. Pemohon hanya boleh memilih salah satu kaedah permohonan sama ada online atau ke pejabat LHDN.

Kaunter Permohonan dan Kemaskini BSHR 2019 akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Bagi yang memilih secara manual, pemohon boleh hadir ke Pejabat LHDN terdekat atau terus ke Urban Transformation Centre (UTC).