Permohonan Dan Kemaskini BSHR (BR1M) Secara Online 2021

permohonan dan kemaskini bshr

Kerajaan telah umumkan Bantuan Prihatin Nasional menerusi Pakej Ransangan Ekonomi menghadapi Covid-19 yang melanda negara. Melalui pakej tersebut, banyak inisiatif kerajaan untuk meringankan beban rakyat yang terkesan dengan PKP menyebabkan pendapatan harian terjejas. Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga mengumumkan Bantuan Sara Hidup (BSH) yang kini dikenali sebagai Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) 2021 diteruskan. Berikut adalah permohonan dan kemaskini BSHR atau BPR kepada golongan yang berkelayakkan.

Semakan BPN Online Bantaun Covid-19

Semakan BSH Bujang RM350 Online 2021

Permohonan BPN 2.0

Jumlah Bantuan Mengikut Setiap Kategori 2021

Permohonan boleh dibuat melalui pautan rasmi yang disediakan.

Tarikh Permohonan Dibuka Pautan
15 Januari 2021 https://bsh.hasil.gov.my/

Kategori Pemohon BPR (BSH) Tahun 2021

Kategori Isi Rumah Jumlah Bayaran BPR
RM2500 ke Bawah RM1200 dan RM1800 (Lebih 2 orang anak)
RM2501 – RM4000 RM800 dan RM1200 (Lebih 2 orang anak)
RM4001 – RM5000 RM500 dan RM750 (Lebih 2 orang anak)
RM2500 (Bujang 21 tahun ke atas) RM350

Syarat Umum Permohonan BSHR 2021

  1. Warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia sahaja
  2. Individu bujang atau bujang yang ada tanggungan tinggal serumah.
  3. Lelaki atau Wanita yang menjadi ketua keluarga dengan isi pendapatan tidak melebihi RM4000 sebulan.
  4. Warga emas yang berumur 60 tahun ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM4000 sebulan.

Cara Membuat Permohonan Baru

Pemohon baru ialah mereka yang tidak lulus BSH 2020 dan BPN 2.0. Kategori ini mestilah membuat permohonan baru melalui pautan yang disediakan di bawah.

Tarikh Permohonan Dibuka Tarikh Permohonan Ditutup
15 Januari 2021 15 Febuari 2021
Pautan: https://bpr.hasil.gov.my/PermohonanBPR.aspx

Pautan khusus permohonan baru akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Buat masa ini pemohon boleh mengakses laman e-br1m untuk tujuan mendapatkan info yang lebih lanjut. Ikuti pautan di bawah dalam perkongsian cara mendaftar BPR secara online.

Cara Mendaftar BPR Secara Online 2021

Cara Membuat Kemaskini Permohonan 2021

Tarikh Kemaskini Dibuka Tarikh Kemaskini Ditutup
15 Januari 2021 15 Febuari 2021
Pautan: https://bpr.hasil.gov.my/Account/Login

Jadual Duit BSHR Tahun 2021 Dimasukkan Ke Akaun

Pautan: Tarikh Pembayaran BSHR Mengikut Fasa 2021


Pemohon dinasihatkan agar mengemaskini butiran peribadi terlebih dahulu sebelum membuat kemaskini BSHR 2021. Ia bagi tujuan mengelak sekatan yang mengakibatkan kegagalan pemohon mendapat bantuan.

Beberapa perkara penting harus diambil perhatian sebelum membuat permohonan atau kemaskini BSHR 2020. Pemohon harus mengambil tindakan sewajarnya sebelum tarikh permohonan ditutup. Antara perkara penting yang perlu diambil perhatian ialah:

  1. Pemohon yang memiliki pendaftaran perniagaan SSM harus mengemukakan penyata pendapatan dan penyata akaun bank perniagaan tiga (3) bulan terkini kepada LHDN.
  2. Pemilik perniagaan yang baru sahaja menghentikan operasi perniagaan haruslah membuat pengesahan penamatan/pembubaran perniagaan yang dikeluarkan oleh SSM mulai 1 Oktober 2017.
  3. Pemilik MyPR, MyKAS, atau Sijil Lahir yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara atau dokumen perjalanan seperti pasport dan visa bagi pasangan atau tanggungan haruslah dikemukakan untuk tujuan dokumen sokongan.
  4. Pemohon yang berstatus Ibu Bapa Tunggal/Balu/Janda/Duda haruslah mengemukakan dokumen kematian atau perceraian pasangan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri atau Jabatan Pendaftaran Negara.

Pemohon diingatkan agar tidak membuat permohonan berganda dengan mengisi borang online di masa yang sama membuat permohonan borang manual di pejabat LHDN. Pemohon hanya boleh memilih salah satu kaedah permohonan sama ada online atau ke pejabat LHDN.

Kaunter Permohonan dan Kemaskini BSHR 2019 akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Bagi yang memilih secara manual, pemohon boleh hadir ke Pejabat LHDN terdekat atau terus ke Urban Transformation Centre (UTC).

76 comments

  1. ENCIK RUMAH PUN SATU ORANG KERJA ENCIK KESIAN SAMA KITALAH ENCIK.SAYA HARAP-HARAP ENCIK TOLONG SAMA KITA.TERIMA KASIH BANYAK ENCIK 0123842260.

  2. KITA GAJI KECIL BR1M BELUM DAPAT RUMAH PUN EMPAT ORANG ANAK LAGI IBU BAPA ADA.ENCIK KESIAN SAMA KITA ENCIK.TOLONG ENCIK

  3. MUHAMMAD AZFAR NA'IM BIN NOOR AZMI says:

    saya mahu brim

  4. Ismail Lias Md Said says:

    Kenapa susah utk buat kemaskini online ni.. Selepas semakan Dan seterusnya tiada paparan utk kemaskini..

  5. mcmana nk contact lhdn ye..dafter bantuan prihatin negara, tp keluar notis : ic pasangan dah didaftarkan untuk permohonan yg lain.. tak pernah daftar pun.. lhdn negeri semua tutup..mcm mana ni?

  6. kenapa pilihan untuk orang bujang ni takde….

  7. dah ada acc suami nak kena ada acc isteri… betol2 menyusahkan rakyat. kalau kesulitan ini tujuan nak bagi orang tak mohon dan tak dapat BSH, terima kasih banyaklah…

  8. masih tidak dapat nak daftar untuk kategori bujang. Tiada pilihan bujang diberi dalam link permohonan baru. Tarikh tutup dah nak dekat. Langsung tidak dapat la jawabnya. Tolong saya…

  9. isteri bukan warga negara pun kena buat permohonan baru? ish… apa ni?

  10. IRMA ILYANA says:

    individu bujang tak layak ke nAK dapat BSH 2019? dan saya cuna kemaskini tidak dapat pon sy cuba banyak kali

  11. mohd zamri deraman says:

    macammana nk delete dokumen aokongan yg yg tersalah upload…hrp respon

  12. Zuraimi ismail says:

    Macam Mana nk tukar no akaun baru

  13. Individu bujang atau bujang yang ada tanggungan tinggal serumah. ni tak faham…boleh sape2 terangkan

  14. SYED AHMAD says:

    SANGAT2 MENYUSAHKAN RAKYAT!!!! ORANG SUSAH DAN ORANG TUA MANA NAK DAPAT ISI SEMUA PERKARA INI. BERTIMBANG RASA LAH SIKIT KEPADA RAKYAT YANG TELAH MENGUNDI ANDA. SIJIL KAWEN KALAU DAH KAWEN LBH 30/40 TAHUN MANA NAK ADA??? fIKIR DULU SBLM BUAT SISTEM MENGARUT NI. JGN NAK FIKIR MASYUK PROJEK JE

  15. Seorang Ra'ayat biasa. says:

    Di-fahamkan setakat ini di pertengahan bulan Januari 2019, butir yang dileluarkan adalah yang berikut…….(1)tempo untuk permohonam baru BSHR (nama lama BR1M) bermula pada bulan Februari akan datang (2) tempo untuk KEMASKINI (update) kemungkinan besar adalah ikut tempo untuk permohonan baru iaitu Februari depan (3) untuk bayaran RM300 melalui bank pada 28 Januari akan datang, database LAMA BR1M 2018 (sebelum pertukaran nama kepada BSHR) akan digunakan.

  16. Ketogari bujang masi dapat tak?? Comments xbalas

  17. mazely bin omar says:

    pada tahun 2016 saya tak menerima brim sebab saya bercerai dan x kemas kini brim so saya buat rayuan balik dengan melampirkan surat penceraian saya hasilnya alhamdulillah saya layak menerima semula .2017 saya terima brim.tapi 2018 saya tak layak atas sebab saya tak kemas kini status penceraian.padahal sebelum ni sy dah sertakan surat tersebut. system sudah bagus tapi tak taulah apa masalahnya .takkan lah setiap tahun saya nak sertakan surat cerai. so penjelasan mcm mana….

  18. Stanley Anson Felix pereira says:

    Bujang masih dpt tak ye maaf

  19. Dee Kedah says:

    Maaf ya….? macam mana nak kemaskini BRIM niii. boleh tunjuk cara2nya

  20. mohamad idris ibrahim says:

    your link is empty.theres no way to update.so please informed

  21. Cindy olean ak sepek says:

    Kata boleh kemaskini online …tapi tak boleh pula

    1. Kais pagi says:

      Belum lagi, Cik. Permohonan baru dan kemaskini (update) hanya bermula pada 1 Februari hingga 15 Mac 2019.

      1. Sekarang sudah khamis, 14 Feb. Masih juga tak dapat buka link..Alahai, hahaha

  22. siapa makan cili dia terasa pedas..kutuk2 kerajaan tapi bagi brim..ambik pulak..hahahahahaha

  23. saya tidak dapat kemaskini melalui link yg di sediakan sepertinya link itu tidak dapat dibuka

  24. Benarkah semua menggunakan data BR1M yang telah di isi dahulu?

  25. Ini x adil bagi warga negara tetapi x layak
    Sebab di jodoh kan dgn warga asing
    X leh nk kata apa2

  26. Warganegara tak layak sebab jodoh dengan warga asing
    Munkin x ada tanggun jawab

  27. Mohamad Ibrahim Bin Sultan says:

    Assalamualaikum, Sy ibrahim. Sblm ini dari pihak Kerajaan lama ada yg tolong updatekan brim utk Org2 yg buta IT n warga emas. Tetapi skrg semua buat bodoh. Yg tak update semua mcm terpinga2 n tak tahu nak buat mcm mana. Apa tidakan kerajaan utk tangani masalah ini? Utk update batuan sara hidup juga perlu di lanjutkan.

  28. Naisamalar a/p Sundaram Pillay says:

    Saua telah cuba kemaskini brim saya masih tidak boleh.

  29. choo mun loong says:

    ikhlas ke boss nak bagi biar ikhlas lol

  30. tak boleh pun nak kemaskini.. hari2 sy bukak x ada pun.. macam tak nak bagi brim ja.. jgn bg alasan negara perlu baya hutang dulu ya..

  31. Susah nak update berbanding BRIM ..memang sengaja ke macamana..

  32. Like the applicants, I am unable to find the link to update. I have received A WHATSAPP STATING we must submit by 31 january 2019. looking forward to your reply. Thank you.

  33. hye. can i know why i cant click the icons stated there ? i mean, those links do not bring us to the site we want. Then, how to apply or update our data in BSHR ?

  34. BSH akan dimasukkan ke acc pemohon yg layak pada 28 januari 2019. pada bulan 2 baru boleh kemaskini… baru dapat info ni dari LHDN. 4Jan19

  35. NORAZIZI BIN ABIDIN says:

    saya dah 3 hari cuba kemaskini secara online, x boleh buka pun pautan yang diberi. Mohon Pencerahan

  36. ellacomel says:

    saya tak dapat semak online alasannya jawapan yg saya jawap salah???so macam mane???

  37. Alice Dayuarkani a/p Barnabas says:

    Icons for kemaskini 2019 BSH cant be used. Please help.

  38. Perlu up date BSHR 2019 ke tidak?

  39. Helmi Husaini says:

    Tarikh kemaskini bila??akhir?

    1. pautan kemaskini akan diumum awal 2019. Pemberian fasa pertama menggunakan data lama. Namun hanya kategori terkini sahaja yang akan menerima BSH.

  40. Karthigeyan says:

    Kindly we need help how to update brim for 2019…your icons all does not work…. We try so many times it’s still same…. Please do advice….. Thank you

  41. Mcm mana nak daftar bantuan sara hidup rakyat (2019) melalui online.xboleh. pun.

  42. WONG CHOI FONG says:

    SAYA SUDAH DAPAT FORM AFTER I FILL UP KASIH SIAPA

  43. Peter Ong says:

    Your icons all doesn’t work! Click and click, still gets the same thing! Apa ini?

    1. not yet bro…yang lama saja boleh update untuk waris saja……sistem masih mengikut yg lama….so kalau dah ada yg lama tak perlulah update….itupun 3 tahun kalau dah lebih tahu tak update…bro wajib update..k.

  44. NG SU MIN says:

    Hai, bolehkah saya masih menggunakan akaun BR1M terdahulu terdahulu? atau saya perlu mendaftar semula dengan BSHR untuk tahun 2019? sila nasihat, terima kasih.

  45. Selbenaide says:

    Saya tidak dapat kemaskini melalui pautan link yang diberi. Adakah saya perlu mendaftar akaun baru dan adakah individu bujang layak mendapat BSHR ini?

  46. ong chin wah says:

    Hi there,can i still using my previous BR1M account registered earlier? or i have to re-register again with BSHR for 2019? please advise,thank you.

  47. yazit b md wahi says:

    mcm mana nak buat online. semua nya tak bolih. please do something will you.

  48. Logeswaran says:

    Bahamians nak mohon

  49. JUNITA JOSEPH LAIMON junita5587 says:

    How to check status for update the BSHR using online and how to update new Mobile number in online? TQ for your kindly.

  50. link yang mana boleh kemaskini brim2019

    1. amnor hassan sapar says:

      bantuan sara hidup rakyat sangat baik untuk tujuan membantu rakyat yang memerlukan

  51. macam mana nak kemaskini maklumat 2019?

  52. saya cuba untuk kemaskini tetapi tak ada butang kemaskini

    1. NG SU MIN says:

      Hai, bolehkah saya masih menggunakan akaun BR1M terdahulu? atau saya perlu mendaftar semula dengan BSHR untuk tahun 2019? sila nasihat, terima kasih.

      1. zulkifli bin salleh says:

        Ada maklumat lama yg tk perlu kemaskini dan ada maklumat yg perlu kemaskini.
        buka jer laman https://bsh.hasil.gov.my
        type no kp, nanti LHDN akan hantar no TAC ke no telefon yg kita daftar dulu (BRIM)

  53. Leong Munglan says:

    Hi Mr Lim Guan Eng Can you tell me how much will the “Individu bujang” be paid? Because you didnt mention it in your declaration for the BSHR.
    PLEASE INCLUDE THIS CATEGORY.
    There are many individu bujangs sleeping on the streets in downtown KL Take a drive downtown KL at night and see for yourself, thanks.

    1. Leong Munglan says:

      As for JKM, they forgot to provide room rentals for “individu bujangs” The last govt. civil servants when reminded didnt do a thing.
      As a result, Im sleeping in my old Proton car for a home!!! For ove a year now!!! Please help.

  54. nur hanisah bt abd razak says:

    macam mana nak kemaskini tekan link yang disediakan tak boleh pun

    1. Chong siew leong says:

      macam mana nak buat kemaskini ??? tak dapat masuk pun

  55. Romy bin jalani says:

    Bagus klu ada brim y tlg rayat y ssh

  56. lew kem sing says:

    How to kamaskini bshr 2019

  57. TAMIL ARASI VIJAYAKUMARAN says:

    How to kemaskini brim 2019

  58. Selina Lee Mei Yin says:

    Kepada Tun/Pun,

    Kindly please email the link from on how to apply the Brim2019. Appreciate your kind help. thank you

  59. Cheah Chong Lim says:

    Tahun 2019 bujung ada dapat brim.

  60. Sharon Binti Philip says:

    saya tidak dapat kemaskini melalui link yg di sediakan sepertinya link itu tidak dapat dibuka

  61. Sharon Binti Philip says:

    saya cuba kemaskini melalui online tetapi saya tidak dapat masuk link pautan

    1. SYED ABDUL RAZAK says:

      macamana nak kemaskini bantuan sara hidup ini…..
      tiada link dan tempat untuk kemaskini.
      boleh beri bantuan segera.
      terima kasih.

      1. zulkifli bin salleh says:

        boleh pergi ke LHDN utntuk kemaskini. bawa dokumen yg diperlukan ye. trm ksh.

  62. lau lee ken says:

    saya boleh mohon Bshr

Comments are closed.