Permohonan Dan Kemaskini BR1M 2019 Borang Online e-BR1M

permohonan dan kemaskini br1m

Kerajaan terus komited dan prihatin dalam menyelami masalah dan keperluan rakyat apabila Dato Seri Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia mengumumkan akan terus memberikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dalam pembentangan Bajet 2019 baru-baru ini. Permohonan dan kemaskini BR1M boleh dibuat mulai November ini dengan kategori kelayakan masing-masing.

Berikut bantuan BR1M yang diberikan untuk tahun 2019 ini membuktikan kerajaan faham akan keperluan rakyat di samping dapat mengurangkan bebanan kos sara hidup yang semakin meningkat.

Kerajaan masih mengekalkan jumlah bantuan yang sama kepada semua kategori untuk tahun 2019. Walau bagaimanapun, pemohon hendaklah mengemaskini maklumat terkini agar tidak berlaku sebarang sekatan semasa tarikh duit BR1M dimasukkan.

Jumlah Bantuan Mengikut Setiap Kategori

ISI RUMAH RM2000 KE BAWAH
RM1000
-Warganegara dan menetap di Malaysia
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar tidak melebihi RM2000 sebulan
ISI RUMAH RM2001 – RM3000
RM750
-Warganegara dan menetap di Malaysia
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar isi rumah RM2001 hingga RM3000
ISI RUMAH RM3001 – RM4000
RM500
-Warganegara Malaysia dan menetap dalam negara
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar RM3001 hingga RM4000

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengumumkan satu kategori baharu diperkenalkan bagi BSH bermula 2019 iaitu bantuan RM120 seorang kepada anak B40. Bantuan ini terhad kepada 4 orang anak sahaja dalam isi rumah.

KATEGORI ANAK B40
RM120
-Umur 18 tahun ke bawah
-Bukan OKU
-Isi rumah B40 terhad kepada 4 orang anak sahaja yang diberikan bantuan

Syarat Umum Permohonan BR1M 2018

 1. Warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia sahaja
 2. Individu bujang atau bujang yang ada tanggungan tinggal serumah.
 3. Lelaki atau Wanita yang menjadi ketua keluarga dengan isi pendapatan tidak melebihi RM4000 sebulan.
 4. Warga emas yang berumur 60 tahun ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM4000 sebulan.

Cara Membuat Permohonan Baru

Pemohon baru ialah mereka yang pertama kali mengisi borang di LHDN atau borang online e-BR1M. Pemohon baru juga adalah mereka yang gagal mendapat bantuan BR1M sebelum ini dan pasangan yang telah menerima BR1M 2018 tetapi bercerai atau kematian suami/isteri.

Tarikh Permohonan Dibuka Tarikh Permohonan Ditutup
Januari 2019 – 2019
Pautan: https://bsh.hasil.gov.my/

Pautan khusus permohonan baru akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Buat masa ini pemohon boleh mengakses laman e-br1m untuk tujuan mendapatkan info yang lebih lanjut.

Cara Membuat Kemaskini Permohonan 2019

Tarikh Kemaskini Dibuka Tarikh Kemaskini Ditutup
Januari 2019 – 2019
Pautan: https://bsh.hasil.gov.my/

Borang permohonan dan kemaskini BR1M 2019 akan mula dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Segala maklumat akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Cara Melengkapkan Maklumat Waris Pemohon BSH 2019

Semua pemohon wajib mengisi maklumat waris agar dapat dijadikan wakil sekiranya pemohon ada masalah kesihatan, OKU, dipenjarakan atau berada di luar kawasan.

Waris juga akan menjadi wakil bagi tuntutan Skim Khairat Kematian (SKK) jika penerima BSH telah meninggal dunia (Warga Emas Sahaja).

Maklumat Lanjut: Penerangan Mengenai Maklumat Waris

Tarikh Kemaskini Waris Dibuka Tarikh Kemaskini Waris Ditutup
Disember 2018 15 Januari 2019

Jadual Duit BR1M Tahun 2019 Dimasukkan Ke Akaun

Pautan: Tarikh Pembayaran BR1M Mengikut Fasa 2019


Pemohon dinasihatkan agar mengemaskini butiran peribadi terlebih dahulu sebelum membuat kemaskini BR1M 2018. Ia bagi tujuan mengelak sekatan yang mengakibatkan kegagalan pemohon mendapat bantuan.

Beberapa perkara penting harus diambil perhatian sebelum membuat permohonan atau kemaskini BR1M 2018. Pemohon harus mengambil tindakan sewajarnya sebelum tarikh permohonan ditutup. Antara perkara penting yang perlu diambil perhatian ialah:

 1. Pemohon yang memiliki pendaftaran perniagaan SSM harus mengemukakan penyata pendapatan dan penyata akaun bank perniagaan tiga (3) bulan terkini kepada LHDN.
 2. Pemilik perniagaan yang baru sahaja menghentikan operasi perniagaan haruslah membuat pengesahan penamatan/pembubaran perniagaan yang dikeluarkan oleh SSM mulai 1 Oktober 2017.
 3. Pemilik MyPR, MyKAS, atau Sijil Lahir yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara atau dokumen perjalanan seperti pasport dan visa bagi pasangan atau tanggungan haruslah dikemukakan untuk tujuan dokumen sokongan.
 4. Pemohon yang berstatus Ibu Bapa Tunggal/Balu/Janda/Duda haruslah mengemukakan dokumen kematian atau perceraian pasangan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri atau Jabatan Pendaftaran Negara.

Pemohon diingatkan agar tidak membuat permohonan berganda dengan mengisi borang online di masa yang sama membuat permohonan borang manual di pejabat LHDN. Pemohon hanya boleh memilih salah satu kaedah permohonan sama ada online atau ke pejabat LHDN.

Kaunter Permohonan dan Kemaskini BR1M 2019 akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Bagi yang memilih secara manual, pemohon boleh hadir ke Pejabat LHDN terdekat atau terus ke Urban Transformation Centre (UTC).

9 Comments

 1. SAYA NAK KEMASKINI PERMOHONAN 2019 TAPI GAGAL CARI BORANG KEMASKINI

 2. MARLIA BINTI ABDUL SAMAD
  at

  SAYA NAK KEMASKINI PERMOHONAN 2019 TAPI GAGAL CARI BORANG KEMASKINI

 3. walter cosmas smallfield
  at

  Salam sejahtera..saya nak tahu sara hidup untuk tahun 2019. Yg bujang masih ada kah.sebab saya mencari² infonya blm saya dpt lg.tolong jelaskan.dan beri info dgn saya.sekali dgn website nya.terima kasih.

 4. SAYA MOHON BSHR UNTUK DIRI KERANA SEORANG BUJANGAN UMUR SAYA 55 TAHUN TAK BERJAYA SEKARANG INI DI SAYA TAHU NAK CARI DUIT HIDUP ANAK-ANAK SAYA TAK NAK TOLONG SEORANG AYAH…HIDUP SAYA SEORANG DIRI TAK ADA NAK TOLONG DIRI SAYA INI.

 5. I seorang bujang berumur 59+ telah minta pertolongan perumahan tapi tak ada “categori” untuk “bujang yang umur keatasan 40???” I dah check semua lists applicasi dan telah banyak tanya Tapi “civil servants yg dulu di perintah Najib tak mahu menolong orang Cina
  Jadi, kita tinggal mana? Ramai orang tua Cina tidur di jala raya di KL!!!
  I artist dan musician terima donation sahaja I tak mampu sewa bilik.?
  Tolong contact I dan bagi alamat I boleh appply for housing in Rawang, Selangor, Thank you.

 6. musa bin jusoh kg besah munkin tawar o9310 kuala ketil kedah

 7. kg besah munkin tawar 09310 kuala ketil kedah

 8. MUHAMAD FIRDAUF BIN BIN RAMLEE
  at

  758PERMATANG SUNGAI DUA 13200 KEPALA BATAS PULAU PINANN

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*