Permohonan Dan Kemaskini BR1M 2020 Borang Online e-BR1M

permohonan dan kemaskini br1m

Kerajaan terus komited dan prihatin dalam menyelami masalah dan keperluan rakyat apabila Dato Seri Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia mengumumkan akan terus memberikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dalam pembentangan Bajet 2020 baru-baru ini. Permohonan dan kemaskini BR1M boleh dibuat mulai November ini dengan kategori kelayakan masing-masing.

Berikut bantuan BR1M yang diberikan untuk tahun 2020 ini membuktikan kerajaan faham akan keperluan rakyat di samping dapat mengurangkan bebanan kos sara hidup yang semakin meningkat.

Kerajaan masih mengekalkan jumlah bantuan yang sama kepada semua kategori untuk tahun 2019. Walau bagaimanapun, pemohon hendaklah mengemaskini maklumat terkini agar tidak berlaku sebarang sekatan semasa tarikh duit BR1M dimasukkan.

>Semakan BSH Bujang 2020<

Jumlah Bantuan Mengikut Setiap Kategori

ISI RUMAH RM2000 KE BAWAH
RM1000
-Warganegara dan menetap di Malaysia
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar tidak melebihi RM2000 sebulan

Bayaran Fasa 1: Tarikh Pembayaran BSH 2020

ISI RUMAH RM2001 – RM3000
RM750
-Warganegara dan menetap di Malaysia
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar isi rumah RM2001 hingga RM3000

Bayaran Fasa 1: Tarikh Pembayaran BSH 2020

ISI RUMAH RM3001 – RM4000
RM500
-Warganegara Malaysia dan menetap dalam negara
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar RM3001 hingga RM4000

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengumumkan satu kategori baharu diperkenalkan bagi BSH bermula 2019 iaitu bantuan RM120 seorang kepada anak B40. Bantuan ini terhad kepada 4 orang anak sahaja dalam isi rumah.

KATEGORI ANAK B40
RM120
-Umur 18 tahun ke bawah
-Bukan OKU
-Isi rumah B40 terhad kepada 4 orang anak sahaja yang diberikan bantuan

Bayaran Fasa 1: Tarikh Pembayaran BSH 2020

Syarat Umum Permohonan BSH 2020

 1. Warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia sahaja
 2. Individu bujang atau bujang yang ada tanggungan tinggal serumah.
 3. Lelaki atau Wanita yang menjadi ketua keluarga dengan isi pendapatan tidak melebihi RM4000 sebulan.
 4. Warga emas yang berumur 60 tahun ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM4000 sebulan.

Syarat Dan Cara Membuat Permohonan Baru

Pemohon baru ialah mereka yang pertama kali mengisi borang di LHDN atau borang online e-BR1M. Pemohon baru juga adalah mereka yang gagal mendapat bantuan BR1M sebelum ini dan pasangan yang telah menerima BR1M 2018 tetapi bercerai atau kematian suami/isteri.

 • Warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia sahaja
 • Lelaki atau wanita yang menjadi ketua keluarga dan bekerja di Malaysia dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM 4,000 dan ke bawah.
 • Pasangan Warganegara Malaysia (MyKad) atau memiliki pengenalan Malaysia (MyPR / MyKAS).
 • Pasangan BUKAN Warganegara Malaysia DAN mempunyai anak Warganegara Malaysia (MyKad / MyKid)
 • Hubungan anak mestilah
  • Anak Kandung (termasuk anak tidak sah taraf) atau anak angkat yang berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sahaja;dan
  • Warganegara Malaysia dan memiliki pengenalan Malaysia (MyKad/MyKid) sahaja; dan
  • Tidak bekerja atau tiada punca pendapatan;dan
  • 18 tahun dan ke bawah;atau
  • 19 tahun dan ke atas:
    • • Masih belajar sepenuh masa di Intitut Pengajian Tinggin Awam/Swasta; atau
             • Orang Kurang Upaya (OKU) yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat
Tarikh Permohonan Dibuka Tarikh Permohonan Ditutup
1 Febuari 2019 15 Mac 2019
Pautan: https://bsh.hasil.gov.my/

Pautan khusus permohonan baru akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Buat masa ini pemohon boleh mengakses laman e-br1m untuk tujuan mendapatkan info yang lebih lanjut.

Cara Membuat Kemaskini Permohonan 2019

Tarikh Kemaskini Dibuka Tarikh Kemaskini Ditutup
1 Febuari 2019 15 Mac 2019
Pautan: https://bsh.hasil.gov.my/

Borang permohonan dan kemaskini BR1M 2019 akan mula dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Segala maklumat akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Cara Melengkapkan Maklumat Waris Pemohon BSH 2019

Semua pemohon wajib mengisi maklumat waris agar dapat dijadikan wakil sekiranya pemohon ada masalah kesihatan, OKU, dipenjarakan atau berada di luar kawasan.

Waris juga akan menjadi wakil bagi tuntutan Skim Khairat Kematian (SKK) jika penerima BSH telah meninggal dunia (Warga Emas Sahaja).

Maklumat Lanjut: Penerangan Mengenai Maklumat Waris

Tarikh Kemaskini Waris Dibuka Tarikh Kemaskini Waris Ditutup
Disember 2018 15 Januari 2019

Jadual Duit BR1M Tahun 2019 Dimasukkan Ke Akaun

Pautan: Tarikh Pembayaran BR1M Mengikut Fasa 2019


Pemohon dinasihatkan agar mengemaskini butiran peribadi terlebih dahulu sebelum membuat kemaskini BR1M 2018. Ia bagi tujuan mengelak sekatan yang mengakibatkan kegagalan pemohon mendapat bantuan.

Beberapa perkara penting harus diambil perhatian sebelum membuat permohonan atau kemaskini BR1M 2018. Pemohon harus mengambil tindakan sewajarnya sebelum tarikh permohonan ditutup. Antara perkara penting yang perlu diambil perhatian ialah:

 1. Pemohon yang memiliki pendaftaran perniagaan SSM harus mengemukakan penyata pendapatan dan penyata akaun bank perniagaan tiga (3) bulan terkini kepada LHDN.
 2. Pemilik perniagaan yang baru sahaja menghentikan operasi perniagaan haruslah membuat pengesahan penamatan/pembubaran perniagaan yang dikeluarkan oleh SSM mulai 1 Oktober 2017.
 3. Pemilik MyPR, MyKAS, atau Sijil Lahir yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara atau dokumen perjalanan seperti pasport dan visa bagi pasangan atau tanggungan haruslah dikemukakan untuk tujuan dokumen sokongan.
 4. Pemohon yang berstatus Ibu Bapa Tunggal/Balu/Janda/Duda haruslah mengemukakan dokumen kematian atau perceraian pasangan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri atau Jabatan Pendaftaran Negara.

Pemohon diingatkan agar tidak membuat permohonan berganda dengan mengisi borang online di masa yang sama membuat permohonan borang manual di pejabat LHDN. Pemohon hanya boleh memilih salah satu kaedah permohonan sama ada online atau ke pejabat LHDN.

Kaunter Permohonan dan Kemaskini BR1M 2019 akan dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Bagi yang memilih secara manual, pemohon boleh hadir ke Pejabat LHDN terdekat atau terus ke Urban Transformation Centre (UTC).

85 Comments

 1. Banyak masalah BSH ni. Sy tolong adik, dan kawan2 untuk update BRIM2019. Tapi mereka tidak terima no TAC yang dijanjikan. Tolong permudahkan urusan rakyat. Mereka yang apply BSH ni benar2 memerlukan bantuan, tetapi kenapa disusahkan urusan mereka? Jangan terlalu kedekut dengan rakyat. Mudahkan segalanya, tidak perlu No Tac atau segala dokumen. Melalui I/C no kan boleh semak semua maklumat pemohon. Bukankan Malaysia negara maju?

 2. Saya tidak dapat download dokumen tetapi saya telah tertekan butang hantar. Bolehkah saya request no tag sekali lagi untuk cubaan kedua?.tq

 3. Pada 8hb febuari 2019 saya telah kemas kini BASAH tapi belum hantar sebab borang memerlukan surat nikah dan sijil beranak anak, pada masa itu saya tidak ada dokumen tersebut, saya juga telah dapat sms TAC,jadi hari ini saya cuba untuk kemas kini semula tapi tidak boleh….kenapa ???

 4. Dulu saya tidak isi no telefon bimbit. Sekarang saya tidak dapat online kemaskini. Sekarang saya berikan no telefon bimbit saya (012 6173196 – anak kepada pemohon). Tolong masuakkan ke akaun mak saya (Koh Ah Moy @ Koh Sock Kuan). Setelah siap tolong bagi tahu saya. Terima kasih.

 5. i need to register brim for my children but the status perkahwinan tak bole update there no any status to select?, plus the document sokongan also cant upload cannot muat naik the document why its so difficult to do????

 6. APA MASALAH ORANG BUJANG TIDAK LAYAK. KHIDMAT ORANG BUJANG TIDAK DIHARGAI.

  • permohonan baru tidak dapat lakukan .adakah permohonan baru perlu pergi ke lhdn membawa ic untuk buka baru boleh isi online

 7. 2017 saya cuma dapat ambil brim satu kali saja dan yang lagi ada dua kali saya tak dapat ambil ,tak ada jawapan ? 2018 permohonan saya dibatahkan kerana 2018 bulan 6 saya beli kereta almera ,kan cakap RM 2000-3000 sama ada brim kan tapi brim saya ditolak kerana beli kereta!

 8. kenapa saya tidak dapat kemaskini BR1M 2018? tak ada button boleh tekan untuk kemaskini.

 9. It is a bit weird that the first phase of BRIM will be hand out prior to the update on the form. What if there is a change in the Bank account detail? so the government will bank in to a non-existent bank account first, and reattempt to post it until the form has been updated? The government should think through the process and do things right the first time.

 10. mmcne nk update ni , bapak ak dah bising2 dah ni suruh update. ada anak xleh pakai. kata dunia teknologi. hmmm . kang xdpt or lambat update mahu kena jumping smash ak nii . tolonggg

 11. hello. saya tak jumpa button untuk kemaskini pun . mase brim sennag je jumpa . macam mane ni ?

 12. Serious la nak update pon tak jumpe button nye, ni org muda yg tengok laman sesawang ni.
  kalau org tua tengok n cari agak2 depa jumpa tak??
  tolong la cari budak saber yg paham n tahu cara2 nak senang kan orang.
  bukan cara macam ni. skang tolong jelas kan macam mana gua nak update bende alah ni,
  nak duit, nak duit, nak duit!!! oiiiii

 13. macamana nak kemas kini kata 3 jan start…..nanti tak dan kata pulak dah tutup….? jadi susah la….leceh betul la depa niii

 14. saya nak kemas kini borang permohonan BSH ni, tp x jumpa jumpa….x keluar lg ke borang kemaskini BSH 2019 ni??????????????????

 15. Mengapa masih belum ada lagi borang permohonan bsh online. Kenapa lembab sangat.

 16. Camne nak kemaskini…puas pusing2 tenet ni…dah taip macam2 pages x jumpa pun untuk kemas kini..mana ruangan yg dikatakan

 17. Kalau warga emas tak berjaya memohon sebelum itu, sekalang bagaimana memohon? sebab website sana tak dapat cari permohonan baru.

 18. Saya nak cari borang permohonan dan kemaskini br1m 2019 ini, tetapi tak dapat pula. Mengapa ya? Ia belum ada lagikh ye? Saya berharap ia belum tamat tempoh. Saya berharap saya dapat bantuan juga tahun 2019 ini sebab seorang wanita seperti saya yang sudah lama tamat study tapi susah diterima untuk bekerja oleh mana-mana syarikat sebab mempunyai penyakit saraf sawan epilepsy. Jadi saya hanya duduk kat rumah ja tolong keluarga jaga adik kecil semasa mereka bekerja sambil mencari duit sedikit dengan menjual kuih dalam kuantiti yang mampu dibuat.oleh yang demikian saya berharap dengan bantuan kerajaan untuk bantu saya memperoleh sedikit sumber duit.

 19. mmcm ne sy nk tau yg sy sudah kemaskini brim untk 2019?
  bnyak kli sy buat tp x jgk jmpa

 20. Kemaskini hanya boleh dilakukan bermula Januari 2019. Baca la info bagi habis, jangan main klik dan kata bukan-bukan je..

 21. Kemaskini permohonan brim bagi 2019 boleh dikemaskini bulan januari 2019 …ada tertera disitu bila boleh kemaskinikan

 22. kn da tewrtulis kt situ kemaskini akan dibuka januari 2019 .. hurmmm xbace trus cr button kemaskini mmg xjmpe laaaa …

 23. Pada 2019 untuk orang berstatus bujang dapat BRIM1M juga kah ??
  sila reply dan berapa yang kami dapat untuk berstatus bujang ??

 24. saya tidak dapat jumpa butang kemaskini, sila tunjuk ajar untuk saya. saya telah ikut langkah dipamerkan, tetapi tidak dapat jumpa juga.

 25. TIADA BUTTON KEMASKINI UNTUK BR1M 2019….. SANGAT MENYUSAHKAN….DULU NAK KEMASKINI SENANG JE.. SO ADA TAK SPE2 YANG BOLEH BAGI LINK TERUS KE WEBSITE YG ADA BUTTON KEMASKINI TU????????

 26. dekat mana nak apply online untuk kemaskini bagi tahun 2019. sudah puas mencari tetapi tidak jumpa

 27. i am applying for rumah selangorku ..y cant get always my salary is low i cant afford to pay my rent ..am staying wit my momplz guide to apply rumah selangorku ..

 28. Brim untuk orang bujang dah tak ada ke?
  Saya nak kemas kini brim untuk orang bujang macamana?

 29. MIN..KNAPE XDE BORANG KEMASKINI BLE SY DH LIOG IN BSH 2019..MINTA TOLONG PENCERAHAN SKIT MIN..

 30. Ramai yg mencari borang kemaskini, tp link yg berkaitan ttp tak jumpe, harap dpt membantu, jgn bg harapan palsu pd yg memerlukan. Bukan hanya 30 org yg perlu mengemaskini status, harap dpt feedback positif, tq.

 31. SAYA NAK KEMASKINI PERMOHONAN 2019 TAPI GAGAL CARI BORANG KEMASKINI

 32. Salam sejahtera..saya nak tahu sara hidup untuk tahun 2019. Yg bujang masih ada kah.sebab saya mencari² infonya blm saya dpt lg.tolong jelaskan.dan beri info dgn saya.sekali dgn website nya.terima kasih.

 33. SAYA MOHON BSHR UNTUK DIRI KERANA SEORANG BUJANGAN UMUR SAYA 55 TAHUN TAK BERJAYA SEKARANG INI DI SAYA TAHU NAK CARI DUIT HIDUP ANAK-ANAK SAYA TAK NAK TOLONG SEORANG AYAH…HIDUP SAYA SEORANG DIRI TAK ADA NAK TOLONG DIRI SAYA INI.

 34. I seorang bujang berumur 59+ telah minta pertolongan perumahan tapi tak ada “categori” untuk “bujang yang umur keatasan 40???” I dah check semua lists applicasi dan telah banyak tanya Tapi “civil servants yg dulu di perintah Najib tak mahu menolong orang Cina
  Jadi, kita tinggal mana? Ramai orang tua Cina tidur di jala raya di KL!!!
  I artist dan musician terima donation sahaja I tak mampu sewa bilik.?
  Tolong contact I dan bagi alamat I boleh appply for housing in Rawang, Selangor, Thank you.

Comments are closed.