Permohonan BSH Bujang RM100 Secara Online 2019

permohonan bsh bujang

Sukacita dimaklumkan bahawa Bantuan Sara Hidup Rakyat bagi kategori bujang kini dibuka semula. Ia susulan daripada pengumuman Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng. BSH kategori bujang sebanyak RM100 akan mula dimasukkan ke dalam akaun penerima mulai penghujung Mac 2019. Permohonan BSH bujang boleh dilakukan mengikut butiran berikut.

Menurut Menteri Kewangan, penerima wang BSH sebanyak RM100 itu nanti mula dikreditkan pada penghujung Mac 2019. Senarai penerima BSH bagi kategori bujang diambil daripada pangkalan data BSH tahun 2018.

Disebabkan ramai yang bertanya dan marah, admin menjelaskan bahawa kategori bujan tidak perlu membuat kemaskini kerana data penerima akan diguna daripada tahun 2018. Bagi golongan bujang yang telah menerima BR1M pada 2018, secara langsung akan menerima BSH bujang 2019. Semakan boleh dibuat ke pautan Semakan BSH Bujang pada masa yang akan diumumkan kelak.

Pautan Permohonan

Pautan Permohonan BSH Bujang
https://bsh.hasil.gov.my/LogMasuk.aspx

 

Butiran Semakan BSH Bujang RM100 Mac 2019

Semakan Dibuka Semakan Ditutup
– Mac 2019 – April 2019
Pautan Semakan Online BSH Bujang

Orang ramai yang mempunya pertanyaan lanjut berhubung BSH, boleh menghubungi talian bebas tol, 1-800-88-2747 atau email kepada bsh@treasury.gov.my

40 Comments

  1. saya setuju..kita dahulu menerima baucer buku..bila ingin memohon BRim dikatakan tidak layak kerana menerima baucer buku. kenapa tidak terus maklumat penerima baucer buku ke dalam BSH sama mcm BRIm ke BSH..
    macam tidak adil untuk lepasan IPT ni

  2. apa masalah pemohonan bsh bujang nie nak kemaskini status bsh mengunakan nombor ic pun tiada rekod, bila isi borang online baru taraf perkahwinan bujang tidak pula disediakan????? sekarang dah masuk 7 march 2019 tapi apa2pun langsung tak membantu..saya penerima brim bujang dari tahun 2015

  3. JACQueline long
    at

    TIPU LA NIE…DARI TADI UPDATE CARI PUNYA CARI TAK DAPAT2 UTK PAUTAN BHS BUJANG…..SANGAT PENIPU..

  4. NOOR SHAFIKA BINTI JAAFAR
    at

    STATUS BUJANG TAK ADA !!!!!

  5. Tiada kategori “Bujang” dalam borang permohonan.

  6. Mohd Zahari Bin Mohd Usok
    at

    Senarai penerima BSH bagi kategori bujang diambil daripada pangkalan data BSH tahun 2018. Macamana dengan permohonan baru atau sememangnya tiada bantuan untuk orang bujang yang belum pernah mendaftar sebelum ini. Ini bermakna kerajaan hanya buat kerja senang cut & paste dari senarai 2018 shj. Adilkah ?????????

  7. Disebabkan ramai yang bertanya dan marah, admin menjelaskan bahawa kategori bujang tidak perlu membuat kemaskini kerana data penerima akan diguna daripada tahun 2018. Bagi golongan bujang yang telah menerima BR1M pada 2018, secara langsung akan menerima BSH bujang 2019. Semakan boleh dibuat ke pautan Semakan BSH Bujang pada masa yang akan diumumkan kelak.

  8. BSH – tidak adil dan asyik nak kata ada kalangan yg tipu nak dapat bantuan. Kalau kat negara maju, bantuan di beri secara bulanan untuk orang orang tua dan yang memerlukan. Kita nak dapat bantuan setahun sekali /4 kali pun nak berkira sangat dan dikatakan suatu pembaziran. Pemimpin hidup mewah dan kaya raya. rakyat berkerja, pendapatan kecil, cost of living tinggi… alahai, kenapa rakyat di pertikai kan? Nak bagi sikit pun , terlampau banyak alasan. Kalau dahulu, pemimpin mencuri, yang baru ni pula, sangat berhitung? We can do better , right? If corruption and power crazy had been controlled long time, rakyat pun boleh berkongsi merasa kesenangan bersama. Kesian golongon yang ramai di pertikai kan.

    • selagi pemerentahan mengikut sistem demokrasi,selagi itu kerajaan akan terlibat dengan corruption

  9. klau dlu, 21 tahun akan dpat BSH.Tpi skrang kena 22 thun ke bru dpt BSH.Informasi tu mcam sbut bgitu.Sbab hnya pnerima dri thun lpas yng dpat k

  10. klau dlu, 21 tahun akan dpat BSH.Tpi skrang kena 22 thun ke bru dpt BSH.Informasi tu mcam sbut bgitu.Sbab hnya pnerima dri thun lpas yng dpat kn.

  11. klau dlu, 21 tahun akan dpat BSH.Tpi skrang kena 22 thun ke bru dpt BSH.Informasi tu mcam sbut bgitu.Sbab hnya pnerima dri thun lpas yng dpat kn.

  12. korang ni goblok ke ape? kn dh ckp buka bulan mac aka bulan 3 nti..skrg ni dh bulan mac ke?

    • dah bulan mac pon takboleh jugak ni

  13. knapa xde rekod sdgkan brim haritu dapat? klau betul la dia amik data brim haritu. klau dh ckup umur untuk mohon baru tiada dlm sistem? mcm mna nk isi kalau takde?

  14. ROSZAIDEE BIN ROSLEY
    at

    Assalamualaikum Dan Selamat Sejahtera.

    Saya Ingin Bertanya Apa Kah Penerima Br1m Bujang Pada 2018 Lalu Perlu Untuk Mengemaskini Maklumat Yang Sedia Ada Atau Perlu Membuat Permohonan Baru

    Sekian Terima Kasih.

  15. semua sudah isi . . bila nak hantar status bujang tiada . . macamana nak buat ??

  16. Knpa tiada ruangan pilihan untuk status bujang? Mcm2 link tekan utk status bujang apa pun tak ada..asyik ckp no rekod je

  17. DHA ISI tpi xda utk bujang pnya bnyk tipu…

  18. wan hasni bin wan sadon
    at

    xda pun permohonan untuk yg bstatus bujang?

  19. wan hasni bin wan sadon
    at

    maaf, kenapalah permohonan bujang tak ada pun dekat status?

  20. Assalmualaikum, Kenapa permohonan baru tak ada status untuk bujang?

  21. baca bagus2 tu infomasi.. bulan mac baru bleh semak utk kategori bujang dia ckp tu.. uhuh..

  22. Salam semua, tumpang tanya yea,
    Kalau da klik Pautan Semakan Online BSH Bujang, dah masukkan ic keluar keputusan tiada rekod ditemui. Maknanya tak dapat RM100 ke?
    Dulu BRIM tak pernah daftar pun sebab pelajar IPTA.

  23. Assalamualaikumm nak tanya borang untuk kategori bujang sudah boleh isi atau belum.??

  24. ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA, MACAM MANA NAK MOHON BSH UNTUK ORANG BUJANG, DEKAT PERMOHONAN ONLINE TAK ADA BUTTON “BUJANG”? DAN DEKAT BORANG PERMOHONAN BSH PUN TAK ADA PILIHAN UNTUK ORANG BUJANG? MACAM MANA NI YA?

  25. why i cant apply bsh,there is no option for bujang.

  26. kerajaan bodoh saja begini

  27. apa ni x adil oo malaysia skrg ni. kalau bsh tu naik x jua kisah x dpt bsh utk tahun ni sbb faham juga. ni stakat rm100 pun x pndaftaran baru 2019. apa ni. bongok punya kerajaan.

  28. kenapa permohonan baru tiada status bujang

  29. KENAPA PERMOHONAN BARU TIADA STATUS BUJANG?

  30. HI TUMPANG TNYA KENAPA BILA BUAT PERMOHONAN BARU TIDAK ADA KATEGORI BUJANG PUN

  31. Kenapa permohonan baru tak ada status untuk bujang

  32. CATRONNICAWANDA
    at

    Apaini bilang bujang buli dpat BSH sekali daftar online tak juga dpat pn bagus kamu tak payah buat bgtu .. bujang yang mempunyai tanggungan ?? apa lah tu bgtu.. kalau org yg mempunyai anak tapi tak brkahwin itu kira janda atau duda bukannya bujang bongokk..

    • permohonan baru blm ada utk bujang bosku.. hanya bujang yg mnerima 2018 saja kna bg dlu.. prmohonan baru maybe nty bulan mac..

  33. Hi, I would like to know when is the online registration starts to this BSH Bujang?

  34. Assalamualaikum, tumpang tanya
    Kalau da klik Pautan Semakan Online BSH Bujang , dah masukkan ic
    keluar keputusan tiada rekod ditemui.
    Maknanya tak dapat ke?
    Dulu BRIM tak pernah daftar pun sebab belajar lagi.

    • noor lian binti osman
      at

      saya buat utk org lain pun sama x de rekod

    • NOR AMYLIA JAMIL
      at

      tulah .. mencari jugak tapi macam tak ada untuk pemohon yang baru . Ada dekat atas tulis dia ambil dari tahun lepas punya.

Comments are closed.