Niat Puasa Ganti Cara Lafaz dan Syarat Sah Puasa Ganti

Beberapa hari lagi maka menjelanglah bulan yang ditunggu-tunggu oleh seluruh umat Islam iaitu bulan Ramadhan yakni bulan umat Islam untuk berpuasa. Sebelum tibanya bulan tersebut, di dalam syariat Islam, bagi sesiapa yang telah meninggalkan puasa pada bulan ramadhan tahun sebelumnya, hendaklah menggantikanya sama ada dengan berpuasa atau bayaran denda yang ditetapkan mengikut jumlah hari yang ditinggalkan. Di sini, bagi memulakan langkah untuk menggantikan puasa, adalah dengan mengetahui niat puasa ganti tersebut. Ini bagi mereka yang ingin menggantikan puasa yang ditinggalkan dengan cara berpuasa.

TERKINI: Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Seluruh Malaysia 2019

Niat Menggantikan Puasa (Qada).

Nawaitu sauma ghodin an’ qada’e fardhu ramadhona lillahi taala

Ertinya:

“Sahaja aku puasa esok hari ganti fardhu Ramadhan kerana Allah taala”

BERKAITAN: Sebab Kenapa Jangan Kumpul Puasa Yang Ditinggalkan

Syarat Sah Ganti Puasa

  1. Niat
  2. Menahan diri dari melakukan perkara yang membatalkan puasa dari fajar hinggan matahari terbenam.

Amalan Sunah Puasa

  1. Bersahur
  2. Memperbanyak amal ibadah sunah
  3. Berbuka di awal waktu

Perlu difahami bahawa puasa merupakan ibadah wajib yang hanya boleh ditinggalkan sekiranya menghadapi keuzuran semasa bulan ramadhan. Bagi mereka yang telah meninggalkan puasa tanpa apa-apa sebab keuzuran seperti masalah kesihatan yang memudaratkan maka diwajibkan menggantikan puasa dengan puasa ganti (qada). Manakalah mereka yang telah meninggalkan puasa kerana keuzuran (jika puasa maka akan mendatangkan mudarat kesihatan) maka hendaklah menggantikannya dengan bayaran fidyah.

PENTING: Cara Membayar Fidyah Dan Kiraannya

Firman ALLAH yang bermaksud : “(Puasa Yang Diwajibkan itu ialah beberapa hari Yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu Yang sakit, atau Dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari Yang dibuka) itu pada hari-hari Yang lain; dan wajib atas orang-orang Yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar Fidyah Iaitu memberi makan orang miskin.

BERKAITAN: Hadis Sahih Puasa Hari Arafah