Live Streaming Pembentangan Bajet 2022

Siaran Langsung Pembentangan Bajet 2022

Dewan Parlimen hari ini akan menyaksikan Menteri Kewangan membuat pembentangan bajet sebagai perancangan kewangan bagi tahun 2022. Menterinya, Tengku Zafrul akan membuat secara live streaming Pembentangan Bajet 2022 untuk penilaian ahli dewan. Pembentangan ini dijangka memberi beberapa pengumuman penting perihal bantuan dan langkah kerajaan untuk menangani kesan Covid-19 terhadap rakyat.

Butiran Pembentangan Bajet 2021

Tarikh: 29 Oktober 2021

Masa: 4:00 Petang


Live Streaming Pembentangan Bajet 2022

“LINK”

Pautan terkini akan disiarkan sekiranya sudah tersedia di dalam internet


Berapa intipati pembentangan yang akan menjadi fokus Kementerian Kewangan yang sudah tentu menjunjung slogan Keluarga Malaysia pasca pandemik Covid-19 yang baru sahaja menunjukkan pemulihan. Menurut Ismail Sabri, Perdana Menteri Malaysia, kerajaan akan berusaha memastikan tiada golongan yang tercicir dalam pengumuman bajet yang bakal dibuat hari ini.

Intipati Pembentangan Bajet 2021

Intipati pembentangan sudah pasti menarik perhatian rata-rata rakyat khususnya golongan B40 yang terjejas akibat pandemik. Ramai pakar ekonomi juga memberikan pendapat agar bantuan sebelum ini wajar diteruskan dan diperkasakan berikutkan ekonomi setempat belum pulih sepenuhnya. Antara intipati penting yang sedang menjadi tumpuan ialah:

  1. Bantuan one off wang tunai
  2. Geran Khas Prihatin kepada peniaga kecil dan mikro
  3. Bantuan kepada penjawat awam
  4. Dll

Pembentangan kali ini akan menjadi penilaian rakyat kepada perdana menteri yang baharu dalam menerajui kerajaan. Sudah pasti kerajaan akan merancangan dan melaksana menurut apa yang terbaik buat rakyat dan negara.

1 Trackback / Pingback

  1. Tarikh Bayaran Khas Penjawat Awam RM700 dan Pesara RM350

Comments are closed.