Harga Proton Bayu SUV Proton Geely Boyue Terbaru 2018

harga proton bayu

Hasil daripada kerjasama Proton Holding Berhad dan Zheijiang Geely Holding Group, maka buat julung kalinya kereta model SUV keluaran Proton iaitu Proton Geely Bouyu bakal membuat pelancaran pertama pada 12 September 2018 ini untuk tempahan. Pasti ramai yang tidak sabar untuk mengetahui spesifikasi kereta tempatan ini terutamanya harga Proton Bayu yang akan dipasarkan kelak.

Diberikan nama Proton Bayu atau Proton Geely Boyue memiliki dua jenis varian iaitu 1.8L Turbo dan 2.0L Aspirasi Natural (NA).

Varian 1.8L Turbo

  • 181hp, 5,500rpm, tork 285Nm (1,500rpm hingga 5,500rpm)

Varian 2.0L NA

  • 139hp, 6,000rpm tork 178Nm (4,000rpm hingga 4,500rpm)

Gambar spesifikasi Proton Geely Boyue boleh dirujuk terus ke laman ini. Proton Geely Boyue

Harga Proton Bayu (Proton Geely Boyue)

Proton Bayu Transmission Auto Transmission Manual
Varian 1.8L Turbo
Varian 2.0L NA

Setakat ini, Syarikat Proton belum mengumumkan harga Proton Bayu mengikut varian. Namun, mengikut maklumat yang diterima, model SUV yang sama bagi syarikat Geely di China boleh dinggarkan sekitar harga RM60k hingga RM80k. Walau bagaimanapun, sama-sama kita nantikan kemunculan pertama model SUV Proton ini nanti.

harga proton bayu

harga proton bayu

Setakat ini, Syarikat itu telah mengumumkan untuk membuat pelancaran seluruh negara termasuk di Kota Kinabalu dan Kuching. Menurut eksekutif pemasaran, tempahan awal untuk hari pertama pelancaran ini boleh dibuat serendah RM1000. Pasti ramai yang tidak sabar untuk memiliki model terbaru tersebut memandangkan ia adalah SUV pertama bagi kereta Proton. Pandangan luaranya seolah Range Rove, Fortune, dan Mercedes-AMG 45 Series. Dengan rekabentuk dalamanya (interior) yang terkini dan moden, sudah pasti peminat kereta SUV tempatan bercita-cita memiliki kenderaan tersebut.

BACA: Harga Petrol RON97, RON95 dan DIESEL Mingguan 2018