Cara Mengatasi Masalah Error Pada Website Yang Dipaparkan

cara mengatasi masalah error pada website

Mudah sahaja, ini cara mengatasi masalah error pada website yang hendak dikunjingi oleh pengguna. Sekiranya paparan error seperti gambar di bawah telah didapati oelh pengguna, ini adalah langkah mudah yang boleh dibuat untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Panduan Dan Cara Mengatasi Masalah Error Pada Website

  1. Tekan ADVANCED
  2. Kemudian akan keluar ayat ‘This server could not prove that it is ‘www.example.com’ its security certificate expired yesterday. This may caused misconfoguration or an attacker intercepting your connection…”
  3. Klik ‘proceed’ di bahagian bawah sekali dalam arahan seperti gambar yang dipaparkan di bawah.4. Pastikan jam dan zon masa di komputer anda adalah tepat mengikut kedudukan Malaysia. Zon masa bagi Malaysia ialah UTC 8:00 Kuala Lumpur. Selamat mencuba.

BERKAITAN: Amaran Virus Ransomware Wannacry Oleh MKN

Selain daripada langkah yang dikongsikan di atas, cara yang lebih mudah ialah anda terus bertanya kepada pelayan server website anda dan nyatakan masalah yang menimpa. Mereka akan memberikan panduan penyelesaian secara berperingkat. Anda juga boleh meminta agar server membantu menyelesaikan masalah. sebahagian server akan mengemukakan caj bagi menyelesaikan masalah tersebut. Sebagai contoh, sekiranya anda hosted pada server di Serverfreak.com, boleh terus ke client area untuk meminta bantuan menyelesaikan masalah.