Cara Kemaskini BR1M 2019 Melalui Borang Online

borang permohonan br1m

Cara kemaskini BR1M bagi tahun 2019 adalah masih sama tetapi beberapa perkara harus diambil berat oleh pemohon. Pemohon yang layak membuat kemaskini BR1M secara online di https://ebr1m.hasil.gov.my/ adalah pemohon yang sudah layak dan telah menerima duit BR1M 2018 secara penuh tanpa mengalami sebarang masalah.

Pemohon yang layak untuk kemaskini borang secara online juga adalah pemohon yang tidak berubah status peribadi seperti telah bercerai atau telah kematian pasangan hidup.

Pemohon yang dinyatakan di atas boleh membuat kemaskini maklumat peribadi dalam e-br1m sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh tiga tahun. Cara kemaskini BR1M boleh juga dirujuk melalui https://www.mysumber.com/kemaskini-br1m.html

Kemaskini maklumat boleh dibuat sekiranya ada perubahan alamat, nombor telefon, nombor akaun bank, jumlah tanggungan dan sebagainya.

Tarikh kemaskini borang permohonan BR1M 2019 ialah bermula pada _November 2018

Tarikh tutup kemaskini borang permohonan BR1M 2019 ialah tamat pada _Disember 2018

Berikut adalah info terperinci mengenai cara permohonan BR1M 2018:

Panduan Ringkas Cara Kemaskini BR1M

 1. Masuk ke pautan https://ebr1m.hasil.gov.my/Home.aspx
 2. Klik pada mana-mana bar yang dibulat berwarna biru. cara kemaskini br1m
 3. Masukkan nombor kad pengenalan. 
 4. Kemudian portal BR1M akan mengajukan soalan kepada anda. Antara soalan yang akan ditanya ialah: Bandar Yang Telah Didaftarkan, Nama Penuh Mengikut IC, Nombor Akaun Bank Yang Didaftarkan Sebelum Ini, Nombor Telefon Yang Didaftarkan dan sebagainya. Sebanyak dua soalan mesti dijawab dengan tepat untuk membolehkan anda mendapat keizinan login dan kemas kini maklumat. 
 5. Setelah berjaya menjawab dua soalan dengan tepat, anda akan mendapat keizinan untuk akses maklumat peribadi dengan paparan seperti di bawah. Tekan bar KEMAS KINI PERMOHONAN. 
 6. Paparan maklumat peribadi dapat dilihat dan kemaskini boleh dilakukan. Maklmat yang bertanda bintang merah adalah mandatori (wajib) diisi. Manakalah maklumat yang ruangnya berwarna kelabu tidak boleh diubah. Sebanyak tiga bahagian iaitu Bahagian A, Bahagian B, dan Bahagian C. Setelah berjaya mengemaskini maklumat, anda dikehendaki untuk memasukkan kod sebelum menekan butang KEMAS KINI di bahagian bawah sekali pada paparan skrin. 
 7. Selepas itu, anda dikehendaki untuk membuat pengakuan pengesahan maklumat. Klik pada tanda, kemudian tekan butang SETUJU & HANTAR.
 8. Kemaskini yang berjaya akan memaparkan seperti ini. Tekan butan OK dan anda boleh membuat cetakan.
 9. Cetak borang permohonan sebagai rekod simpanan dan rujukan. Di bahagian bawah sekali dalam paparan skrin anda hanya perlu tekan CETAK. Pastikan anda menggunakan Adobe Acrobat Reader 9.0 dan ke atas. 
 10. Untuk melihat status kemas kin BR1M, anda hanya perlu kembali ke langkah no.5 di atas dengan menekan bar MyBR1M. Pastikan Status Permohonan anda bertanda ‘DITERIMA’ yang bermaksud permohonan telah dikemas kini berdasarkan borang. Anda juga boleh mencetak status semakan dengan menekan butang CETAK STATUS SEMAKAN yang disediakan. 

Maklumat Penting Yang Perlu Dikemaskini

 1. Status perkahwinan
 2. Alamat surat menyurat dan e-mel
 3. Nombor telefon bimbit dan rumah
 4. Maklumat akaun bank
 5. Maklumat pasangan dan tanggungan
 6. Maklumat waris.

Semakan Status Kemaskini BR1M 2019

Sebahagian penerima beranggapan bahawa status ‘sudah didaftarkan’ tidak lagi perlu membuat kemaskini borang. Sebagai langkah berhati-hati, kemaskini maklumat haruslah dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam tiga tahun. Namun sebaiknya dilakukan setiap tahun semasa tempoh kemaskini dibuka.

Buat masa ini tarikh semakan status belum dibuka namun pemohon boleh merujuk terus ke laman e-br1m dari masa ke semasa.

Info Lanjut:

Jumlah BR1M 2019 Mengikut Kategori Dan Syarat Kelayakan

3 Comments

 1. mohd ashraf bin hamidon
  at

  min.. saya telah membuat permohonan tetapi bila membuat semakan. no kad pengenalan saya tidak wujud. boleh berikan penerangan pada saya?

 2. Thanks sharing min…sng nk kemaskini dgn ada panduan

 3. Ramalingam A/L P.T.Rajan
  at

  I need Borang Kemaskini for 2018. I have received Brim for the year 2017.There is no change and do I have to fill the form. thank you

Comments are closed.